Over ons

Schiezicht is een wijkonderneming en ontmoetingsplaats voor en door bewoners van Delfshaven, in het bijzonder Bospolder-Tussendijken. Door middel van activiteiten willen we bewoners met elkaar verbinden en de wijk leuker en levendiger maken.

Schiezicht biedt leuke, leerzame en toegankelijke activiteiten voor, door en samen met de buurt. Zoals onze aanschuifmaaltijden Schaften aan de Schie, de Kookclub Kadekantine, onze Mama Salon, Schiezicht Klassiek en ons kinderprogramma Cultuur Caleidoscoop.

Schiezicht bestaat uit een groep ondernemende bewoners en sociaal ondernemers, die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor Delfshaven.

Schiezicht Spangesekade bestaande situatie
Hoe het allemaal begon

In 2009 zette bewonersinitiatief ‘Atelier Spangesekade‘ de eerste stappen tot verbetering van de Spangesekade. Toen nog onder de naam ‘’Atelier Spangesekade’’. Met o.m. guerilla gardening, illegaal zebrapaden schilderen, plantenbakken metselen en buurtactiviteiten als ‘Groen aan de Kade’ brachten de bewoners de nodige positieve reuring aan de Kade en de directe omgeving. In 2012 nam de groep bewoners de winkelruimte aan de Mathenesserdijk 272B in gebruik. Dit was de voormalige ingang van de Tweedehands Markt aan de Spangesekade. Een trap verbindt de ruimte boven met met de voormalige opslagruimtes beneden aan de Spangesekade op nummer 176.

Vanuit deze ruimtes organiseerde Atelier Spangesekade allerlei activiteiten voor en met bewoners. Op 5 oktober 2013 vond er een Open Huis plaats in de ruimtes beneden aan de Spangesekade. In de ruimte die nu de Kadekantine is, was een expositie te zien van activiteiten georganiseerd door Atelier Spangesekade en Studio IP-Spangesekade.

In 2014 zijn de ruimtes verder opgeknapt. In datzelfde jaar werd ook de stichting opgericht, die de ruimtes aan de Mathenesserdijk 272B en Spangeskade in gebruik zou nemen: Schiezicht was geboren!

In de jaren daarna zijn veel van de leegstaande bedrijfsruimtes en woningen verkocht of verhuurd. Ook is de herinrichting van de Spangesekade afgerond. Veel mensen hebben inmiddels dit bijzondere stukje van Bospolder-Tussendijken (her)ontdekt. Ook Schiezicht is nu een vaste waarde in het netwerk van initiatieven en organisaties die bijdragen aan een mooier Delfshaven.

We verwijzen je ook graag door naar de website www.mathenesserdijk.info Deze site bevat een heel veel informatie en geeft een mooi beeld van wat er de laatste 15 jaar allemaal tot stand is gebracht op en rondom de Mathenesserdijk en de Spangesekade.